Nieuws

Mock-up wind pilot

Mock-up wind pilot

De Kolibri 560 waarover al eerder gerept werd  in deze nieuws items wordt voorzien van een windvaan stuur inrichting. Het wordt een windpilot pacific light. Deze vaan heeft zich in de meest slechte omstandigheden bewezen en blinkt uit door eenvoud en robuustheid.

De grote vraag was of het mogelijk is om deze installatie dicht bij de spiegel en zonder uitbouwbeugels te monteren. Een belangrijk gegeven van de kolibri 560 is dat de boot het best vaart als de achterzijde niet te zwaar beladen wordt. In combinatie met een aangehangen roer dus een uitdaging. Er is zelfs gefilosofeerd over de toepassing van een dubbel roer waar de windvaan tussen kan.

 

 

 

 

Er bleek echter al snel dat er een mogelijkheid bestond om de normale spiegel indeling te handhaven. Zelfs de motor kan nog in gebruik blijven.

Wel is hiervoor een aanpassings set voor het roer gemaakt. Deze is dusdanig ontworpen dat die bij bijna elke 560 passend te krijgen is.

Het heeft wel een paar dagdelen knutselen en de nodige hoofdbrekens gekost, maar het is gelukt.

De voorgenomen reizen op groot water zijn dan ook een stap dichterbij gekomen. Ook solo zeilend kan men zich met ander zaken dan sturen bezighouden.

Momenteel worden er verdere aanvullende werkzaamheden met betrekking tot de dek-layout, tuigage uitgedacht en uitgevoerd. We houden U op de hoogte (ook via facebook).


Laatste Nieuwsberichten